Українська | Русский | English

Як створити сімейне фермерське господарство розповіла партнер Sofiya Law Firm (відео)


Аби отримати земельну ділянку і побудувати власне сімейне фермерське господарство, сьогодні, зважаючи на положення Земельного кодексу, потрібно мати або аграрну освіту, або стаж роботи в аграрній сфері. Інших обмежень для початку бізнесу на землі, принаймні у правовому полі, немає.

Алгоритмом створення такого господарства із глядачами телеканалу Право TV поділилася у передачі «Запитай юриста» асоційований партнер Sofiya Law Firm, адвокат Вікторія Варєнікова.

Зокрема, вона звернула увагу на те, що профільний Закон «Про фермерське господарство», визначаючи склад членів сімейного господарства, відсилає до положень ст. 3 Сімейного кодексу. «Відповідно до кодексу, сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки, - зауважила В.Варєнікова. – Водночас, права члена сім'ї має й одинока особа. Відтак, одна особа фактично також може створити сімейне фермерське господарство».

Як зазначила правник, закріплюючи права та обов’язки учасників сімейного фермерського господарства у формі юридичної особи, можна як скористатися існуючим модельним статутом, так і розробити статут господарства самостійно, індивідуально під власні потреби. Далі має бути юридично оформлене рішення засновників із переліком осіб, що брали участь у зборах. Усі ці документи далі подаються до державного реєстратора. Приємним нюансом є той факт, що сьогодні за реєстрацію юридичної особи адміністративний збір не сплачується (сплатити його доведеться у разі, якщо забажаєте пізніше внести зміни до статутних документів). Окремо також необхідно буде вирішити питання надбання земельного банку.

У 2016 році законодавець спростив умови створення фермерського господарства, встановивши можливість його діяльності без набуття статусу юридичної особи. Таке господарство організовується фізичною особою - підприємцем самостійно або спільно з членами сім’ї на підставі договору, що укладається членами однієї сім’ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. В.Варєнікова звернула увагу, що у документі має бути вказаний режим майна господарства, зокрема, користування ним, порядок покриття збитків, розподілу прибутку і витрат та інші важливі речі. Після цього реєструється ФОП і можна розпочинати фермерську діяльність.



05.03.2018
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини