Українська | Русский | English

Аби із зняттям земельного мораторію не втратити активи, аграріям вже сьогодні варто провести due diligence, - Олександр Поліводський


Із зняттям мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення на фоні недосконалості законодавства в Україні може розпочатися хвиля рейдерських захоплень. Аби убезпечити себе, бізнесу вже сьогодні варто подбати про юридичний захист земельного фонду.

Таку думку висловив партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський під час нещодавньої зустрічі експертів із земельного права, організованої Українською аграрною конфедерацією. Обговорення у форматі #УАК_challenge_AGRO_light було присвячене перспективам законодавчого регулювання ринку землі.

Участь у дискусії взяв президент УАК, народний депутат України Леонід Козаченко, який наголосив на необхідності виважених кроків у проведенні реформ.

Нагадаємо виправдані (у розумінні європейських інституцій) очікування зняття мораторію з січня 2019 року пов’язані, у тому числі, із нещодавнім рішенням Європейського суду з прав людини у справі «Зеленчук та Цицюра проти України». Окремі фахівці також ставлять у пряму залежність перспективи отримання Україною чергових траншів МВФ від реальних кроків держави у напрямі регулювання ринку землі.

Саме тому, на думку експертів УАК, вже восени ми матимемо кілька законопроектів з цієї теми. У врегулюванні проблеми зацікавлений і великий бізнес, то ж вже сьогодні над проектами працюють різні групи.

Втім, на думку О.Поліводського, очікувати повноцінного ринку землі та появи нового Земельного кодексу у найближчій перспективі не варто. «На момент зняття мораторію законодавство, скоріш за все, так і залишиться несистематизованим. Новий Земельний кодекс – це плани на наступний рік, - зауважив експерт. – Наразі ми можемо говорити про певні компромісні варіанти вирішення проблеми, якісь проміжні кроки у знятті мораторію».

На думку партнера Sofiya Law Firm, можуть бути запропоновані певні обмеження. «Як варіант, мораторій може бути знятий частково: лише для фізичних осіб або для невеликої площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення», - пояснив він.

«Саме тому, аби через недосконалість та фрагментарність українського законодавства не стикнутися із проблемою рейдерських захоплень, власникам аграрних підприємств варто вже сьогодні провести due diligence та захистити свій земельний фонд на день відкриття ринку землі», - резюмував експерт.

Нещодавно Олександр Поліводський також аналізував наслідки рішення ЄСПЛ щодо мораторію на продаж землі в Україні.



21.08.2018
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини