Українська | Русский | English

Відмовили у безоплатному отриманні земельної ділянки? Що робити, - розповів Олександр Поліводський


Громадяни України мають право на безкоштовне отримання земельної ділянки – але що робити у випадку, коли орган державної влади чи місцевого самоврядування відмовляє у приватизації?

Про це розповів партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський під час програми «Школа права» на телеканалі «Київ», присвяченої актуальним питанням отримання землі у приватну власність.

Насамперед, варто оцінити доцільність та підстави оскарження, переконатися у незаконності відмови, зазначив адвокат. Шляхів вирішення спору традиційно два – позасудовий та судовий, але який обрати, залежить від безлічі факторів та обставин.

Найважливіше - обов’язково мати письмову відмову органу державної влади чи місцевого самоврядування, у якій обґрунтовано, чому саме неможливо передати землю громадянину в приватну власність. Така відповідь буде вагомим доказом як при зверненні до спеціальних органів (наприклад, комісії з розгляду земельних спорів), так і до суду.

В судових спорах з державним органом чи органом місцевого самоврядування саме він повинен доводити свою правоту, акцентував увагу експерт. Хоча й суд – довготривалий та не найефективніший спосіб вирішення конфлікту, але в українському законодавстві бракує досудових способів. Окрім того, земельна сфера досить корумпована. Вирішення подібних спорів поза судом трапляється нечасто, переважно коли відмова явно незаконна.

Отже, якщо прийнято рішення звертатися до суду, потрібно значні зусилля докласти для належного обґрунтування позовних вимог з точки зору змісту та форми. Недоліки обґрунтування можуть призвести до того, що позов не буде задоволений, попередив О.Поліводський.

Який обрати спосіб боротьби за право приватизації земельної ділянки – треба вирішувати у кожному конкретному випадку потенційному власнику разом з юристами. Але, безперечно, за можливості краще домовлятися у мирний спосіб, щоб зекономити час та фінансові ресурси.





17.10.2018
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини