Українська | Русский | English

Застосування закону про консолідацію земель може мати складні наслідки для України через його низьку юридичну техніку, - Олександр Поліводський


В Україні реанімують колективну власність та землі запасу, обмежать строк дії емфітевзису, запровадять обмін правами на землю, проведуть інвентаризацію масиву земель сільгоспризначення, який можна буде реєструвати у Держземкадастрі.

Усі ці новели чекають українців з 1 січня 2019 року через набрання чинності Законом 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

Акт, якому аграрії дали більш просту назву Закон про консолідацію, для ресурсу VOX Ukraine проаналізував партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський.

Експерт прогнозує неоднозначні наслідки від запровадження нововведень: «З одного боку – це невеликий поступ у вирішенні проблем, але з іншого боку, проект містить значну кількість невизначеностей у формулюваннях та застосуванні».

Так, при запровадженні терміну «істотна частка масиву» можуть виникнути труднощі щодо того, як саме слід обчислювати таку частку: від зареєстрованого масиву чи від фактичного, з урахуванням польових доріг чи без них?

Інше невирішене питання, на думку О.Поліводського, яким чином має відбуватися обмін правами оренди без згоди власника землі, адже це вочевидь стосується його інтересів? На яких засадах має здійснюватися реєстрація переходу таких прав і скасування реєстрації цих прав за орендарем? Чи скасування реєстрації таких прав не відбувається?

Реанімація у законодавстві України терміну «колективна власність» також не є простою, оскільки вимагатиме повернення до документів, які видавалися більше двадцяти років тому, у період реорганізації колективних сільськогосподарських підприємств. У багатьох випадках вони відсутні, якщо є, то доступ до них приватних осіб, із зрозумілих причин обмежений. Відтак, для приватних власників отримати такі документи буде не просто.

Які ще проблеми породжує правова невизначеність, - читайте у повній версії статті «Що не врахував закон про консолідацію».




01.11.2018
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини