Українська | Русский | English

Кредити, проценти, порука та іпотека: рішення Верховного Суду проаналізував партнер практики фінансового права Sofiya Law Firm


 Вимога щомісячної виплати процентів може бути реалізована у межах погодженого сторонами строку кредитування. Після спливу цього строку право кредитодавця нараховувати проценти за кредитом, передбачені договором, припиняється.

На цей правовий висновок Великої Палати Верховного Суду, викладений у постанові від 28.03.2018 у справі №444/9519/12, звернув увагу партнер практики фінансового права Sofiya Law Firm Віктор Рудий під час вебінару «Нові підходи до правозастосування у рішеннях ВС», який нещодавно проводив ІКС ВАКС.

Експерт нагадав: у цій справі ВС наголосив, що права та інтереси кредитодавця мають забезпечуватися ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу, яка регламентує наслідки прострочення виконання грошового зобов'язання. То ж проценти не можуть нараховуватися й після дострокового стягнення кредиту.

Проценти за користування кредитом також не нараховуються у разі оскарження дострокового стягнення кредиту у суді. Адже після звернення з позовом змінюється порядок, умови і строк дії кредитного договору. Ця тема піднімалася та аналізувалася Великою Палатою у справах №202/33292/13-ц  та №310/11534/13-ц. Відповідні правові висновки було зроблено у постановах від 15 травня та 4 липня 2018 року. На час звернення з таким позовом вважається, що настав строк виконання договору в повному обсязі. То ж право кредитора нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється, кредитор має право на отримання гарантій належного виконання зобов’язання, відповідно до частини другої статті 625 ЦК, а не у вигляді стягнення процентів та неустойки.

Експерт докладно проаналізував низку інших рішень ВП ВС у спорах з кредитних правовідносин, а також рішення судів касаційної інстанції щодо кредитних спілок, зокрема у правових аспектах поруки, іпотеки, позовної давності, нарахування процентів після закінчення строку дії депозитного договору, цивільно-правової відповідальності за невиконання грошового зобов'язання.



07.12.2018
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини