Українська | Русский | English

Sofiya Law Firm захистила інтереси орендаря земельної ділянки у Верховному Суді


 Аналіз процесуальної поведінки сторін у судовому спорі іноді дає змогу інакше оцінити наявні у справі докази, наслідком чого стає винесення судом абсолютно протилежного за змістом рішення.

Порушення апеляційним судом норм процесуального права довела у Верховному Суді Sofiya Law Firm. Клієнт компанії отримав бажаний результат у вигляді скасування невигідного рішення про визнання договору оренди землі недійсним.

У грудні 2012 року селянське фермерське господарство уклало з громадянином договір оренди земельної ділянки, який зареєстрували в районному управлінні Держкомзему, про що було вчинено запис у Державному реєстрі земель. Людина отримувала орендну плату і жодних претензій до орендаря не мала. Але вони з’явилися після зміни у 2015 році засновника господарства.

Оскільки положення договору не давали достатніх правових підстав для розірвання (це можливо було зробити в разі  ліквідації юридичної особи орендаря, а заміна засновника не була підставою для зміни умов або розірвання договору), орендодавець вирішив піти іншим шляхом. До суду було подано позов про визнання недійсним договору оренди землі. Позивач стверджував, що не давав своєї згоди на укладання договору, а підпис на ньому є підробленим.

Під час розгляду справи у першій інстанції експерт-почеркознавець висловив припущення, що підпис ймовірно був виконаний не позивачем. Але вирішити питання в категоричній формі не виявилося можливим в зв’язку з простою будовою досліджуваного підпису та зразків підпису. Апеляційний суд також призначив експертизу, але на підставі ненадання відповідачем у розпорядження експертів витребовуваного оригіналу оспорюваного правочину визнав договір недійсним.

Нагадаємо, відповідно до ст. 84 Цивільного процесуального кодексу у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні.

Sofiya Law Firm включилася до справи на стороні селянського фермерського господарства на етапі підготовки касаційної скарги, коли апеляційний суд виніс рішення.

«У подібних випадках ключове значення має висновок експерта, навколо якого і зосереджуються основні зусилля сторін, - зауважила асоційований партнер Sofiya Law Firm Вікторія Варєнікова, яка представляла інтереси відповідача у Касаційному цивільному суді Верховного Суду. – Тому особливу увагу ми приділили доведенню перед колегією суддів факту добросовісної поведінки нашого клієнта, який на вимогу суду надав усі необхідні матеріали для проведення експертизи (в даному випадку текст оспорюваного правочину був датований іншим числом, що не врахував суд). З іншого боку, сам позивач не надав порівняльного матеріалу у достатній кількості та належній якості, що унеможливило проведення експертизи».

На підставі цих двох факторів суд касаційної інстанції зробив висновок про неправильне застосування апеляцією норм процесуального права (зокрема, статті 84 ЦПК) та скасував рішення, яке не відповідало обставинам справи.

«Одним з найскладніших завдань у роботі юриста є виправлення помилок, внаслідок яких суд ухвалив рішення, яке вже набрало законної сили, - прокоментував роботу за цим проектом партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський. – В таких випадках доводиться вивчати усі етапи розвитку конфліктної ситуації, використані правові аргументи, відшукувати момент, від якого почалося формування хибної позиції у справі, після чого розкручувати заплутаний «клубок» фактів, висновків та рішень у правомірний напрям. Але саме в цьому і полягає юридична майстерність, яку ми можемо запропонувати нашим клієнтам для ведення ними успішного бізнесу».
 


13.06.2019
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини